نقد منتشر شده در مورد لایحه حمایت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی

دکتر ترابی با مصاحبه با خبرآنلاین به نقد لایحه‌ی حمایت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی پرداخته است. خلاصه‌ای از مطب را در این صفحه مشاهده می‌کنید. می‌توانید سایر نقدها و دفاع‌ها از این لایحه را در سایت خبرگزاری ملاحظه کنید.

لایحه حمایت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی

غلامرضا ترابی، روان‌پزشک و عضو هیئت مدیره‌ی انجمن علمی روان‌پزشکان ایران با بیان اینکه لایحه حمایت از حقوق افراد مبتلا به اختلالات روانی، وارد بسیاری از جزئیات غیر ضروری شده است که می‌تواند در صورت تصویب منجر به سوءبرداشت‌هایی شود، گفت:

ضرورتی ندارد به جزئیات تشخیصی و علایم بالینی در قانون پرداخته شود. برخی مشکلات را می‌توان با تدوین آیین‌نامه‌های سازمانی رفع کرد. یعنی این لایحه بهتر است صرفا به جاهایی که حقوق بیماران تضییع می‌شوند توجه کند و بقیه‌ی موارد را می‌توان در آیین‌نامه‌های سازمان‌ها تأمین کرد.

به عقیده‌ی من می‌توان در حداکثر ۵ ماده‌ی ساده حد و مرزهای اصلی را مشخص کرد و مسایل فنی را به سازمان‌های مجری قانون سپرد. لازم نیست درابتدای کار یک قانون مبسوط و مفصل داشته باشیم. بهتر است ابتدا موارد با اولویت بالا را در قانون لحاظ کنیم. ورود به جزئیات در این مرحله می‌تواند منجر به بروز خطاهایی شود که بعدها نمی‌توان به سادگی آن‌ها را مرتفع کرد. در ضمن موارد فنی و تخصصی دائم در حال تغییر هستند اما قانون را نمی‌توان به سرعت تغییر داد.

لذا منطقی این است که کلیات ضروری مانند لزوم بستری اجباری تبدیل به قانون شود و جزئیات اجرایی آن در آیین‌نامه‌ها مشخص شود. اگر آیین‌نامه‌ای خوب از آب درآمد بعدها می‌توان آن را تبدیل به قانون کرد. خیلی از موارد موجود در لایحه‌ی فعلی مانند ساختار کمیسیون‌ها، توالی و فواصل ویزیت‌ها می‌توانند تحت تأثیر عوامل مختلفی تغییر کنند. اما با تصویب این لایحه چهارچوب بسیار خشکی خواهیم داشت که ممکن است عمل به قانون را سخت کند و از ارزش اجرایی آن کم کند.

ادامه‌ی مطلب