چرا سزارین؟

قبل از صحبت در مورد عوارض روان‌پزشکی سزارین خوب است در مورد موارد انجام آن بیشتر بدانیم. انجام سزارین در برخی از شرایط خاص می‌تواند منجر به کاهش مرگ و میر نوزادان و مادران شود. مانند دیسترس جنینی (به عنوان مثال تغییرات غیر طبیعی در ضربان قلب جنین)، وضعیت غیر طبیعی قرارگیری جنین در هنگام تولد (به عنوان مثال وقتی که جنین به صورت افقی قرارگرفته است) و یا خونریزی‌های غیر طبیعی که ممکن است نشان‌دهنده‌ی وجود جفت در سر راه جنین باشد

عوارض جسمی  و عوارض روان‌پزشکی سزارین

اما در طی سه دهه‌ی اخیر میزان تولد به روش سزارین بیش از سه برابر در جهان افزایش داشته‌است. به‌جز در مواردی که حاملگی با عوارض و مشکلات خاصی همراه است انجام سزارین برای نوزاد فایده‌ای ندارد. برعکس عوارضی مانند چاقی، آلرژی، دیابت نوع یک و لوسمی (نوعی سرطان خون)‌ در متولدین سزارین بیشتر دیده می‌شود. از نظر روان‌پزشکی نیز کودکان به دنیا آمده توسط سزارین از نقایص شناختی و اختلالات رشدی سیستم عصبی نسبت به کودکان به دنیا آمده توسط زایمان طبیعی ‌وضعیت بدتری دارند. متولدین سزارین با احتمال بیشتری به اختلال بیش‌فعالی و نقص توجه و یا اوتیسم مبتلا می‌شوند.

علت عوارض روان‌پزشکی سزارین چیست؟

ممکن است به نظر برسد که علت افزایش مشکلات روان‌پزشکی در متولدین سزارین همان مشکلاتی باشند که منجر به سزارین شده‌اند. اما آخرین مطالعات نشان می‌دهند که کودکانی که بدون وجود عوارض مامایی از طریق سزارین به دنیا آمده‌اند نیز بیش از کودکان به دنیا آمده توسط زایمان طبیعی به اختلالاتی مانند اوتیسم و بیش‌فعالی مبتلا می‌شوند. در واقع هم سزارین اورژانس (وقتی به علت خاصی مانند دیسترس جنینی مجبوریم فوراً حاملکی را به روش سزارین پایان دهیم) و هم سزارین انتخابی (یعنی وقتی مادری بدون هیچ‌گونه مشکلی در طی بارداری سزارین را انتخاب می‌کند) با افزایش قابل توجه اختلالات روان‌پزشکی در نوزادان همراه است.

با انتشار این یافته‌ها نگرانی متولیان سلامت جامعه از افزایش آمار سزارین جدی‌تر خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود که مادران باردار بیش از پیش به انتخاب زایمان طبیعی تشویق شوند.

منبع