دکتر ترابی روان‌پزشک و روان‌درمانگر تحلیلی

جرأتمندی و قاطعیت

نویسنده: غلامرضا ترابی پاریزی
قاطعیت و جرأتمندی - دکتر ترابی

در این نوشته با مطالب زیر آشنا می‌شوید:

تعریف جرأتمندی و قاطعیت

جرأتمندی یا قاطعیت ، یک مهارت ارتباطی است. به ما کمک می‌کند تا احساسات، افکار، باورها و نظراتمان را آزادانه و بدون اینکه حقوق دیگران را ضایع کنیم بیان نماییم. شیوه‌های ارتباطی دیگری مانند پرخاشگری (Aggression) که باعث تجاوز به حقوق دیگران می‌شود و یا منفعل بودن (Passive) که باعث تضییع حقوق خودمان می‌شود وجود دارد. شما شاید واژه پرخاشگر – منفعل (Passive-Aggressive) را نیز شنیده باشید. وقتی این واژه استفاده می‌شود که کسی شدیداً خشمگین باشد ولی به‌صورت غیر مستقیم آن را بروز دهد. مثلا فردی از دست شما عصبی است اما آشکارا سر شما داد نمی‌زند و یا به شما حمله نمی‌کند ولی هنگام خروج درب را محکم می‌بندد.

چند سوءتفاهم در مورد جرأتمندی با قاطعیت

معمولا افراد از این سوء تفاهم‌ها برای اینکه عدم قاطعیت خود را توجیه کنند استفاده می‌کنند:

جرأتمندی در واقع همان پرخاشگری است!
برخی از افرادی که پرخاشگرند فکر می‌کنند چون نیازهای خود را بیان می‌کنند جرأتمند و قاطع هستند. درست است که در پرخاشگری و جرأتمندی نیازهایمان را بیان می‌کنیم اما تفاوت‌های مهمی بین اینکه نیازهایمان را قاطعانه بیان کنیم یا پرخاشگرانه وجود دارد. این تفاوت‌ها در کلمات مورد استفاده، آهنگ کلام و زبان بدنی ما هستند. در ادامه این تفاوت‌ها را به‌صورت دقیق‌تر بررسی خواهیم کرد.
اگر جرأتمند باشم به هرآنچه که می‌خواهم می رسم!
جرأتمندی و قاطعیت بدین معنا نیست که همیشه به آنچه که می‌خواهیم می‌رسیم. در واقع قاطع بودن هرگز نتیجه را تضمین نمی‌کند. قاطعیت یعنی به‌گونه‌ای خود را بیان کنیم که به نیازهای خود و دیگران احترام بگذاریم. گاهی آنچه را می خواهیم به‌دست می‌آوریم وگاهی خیر. گاهی هم به یک وضعیت مناسب و حد وسط می‌رسیم.
جرأتمند بودن یعنی باید در هر موقعیتی جرأتمند باشم!
جرأتمند به این معنا نیست که باید در هر شرایطی قاطع باشیم. شما ممکن است به این واقعیت دست پیدا کنید که در شرایط خاصی قاطعیت مفیدترین روش رفتار نیست. به‌طور مثال اگر شما با یک فرد مست و پرخاشگر برخورد کنید قاطعیت ممکن است سلامت شما را به خطر بیندازد. در این شرایط ممکن است یک برخورد منفعل مناسب‌تر باشد.

دلایل جرأتمند یا قاطع نبودن

ما از همان ابتدا جرأتمند به‌دنیا می‌آییم. یک نوزاد را در نظر بگیرید. کودکان وقتی چیزی می‌خواهند گریه می‌کنند و هیجان خود را آزادانه ابراز می‌کنند. سپس به تدریج رفتارشان را متناسب با پاسخ‌های محیطی تطبیق می‌دهند. که شامل بازخوردهای خانواده، دوستان، همکاران و منابع قدرت است. به‌عنوان مثال اگر خانواده شما با داد و فریاد با مشکلات برخورد کنند شما نیز ممکن است همین روش را یاد بگیرید. برعکس اگر خانواده شما قبل از ارضا نیازهای خودشان بخواهند دیگران را راضی نگه دارند شما نیز ممکن است احساس کنید جرأتمندی برایتان مشکل است. اگر خانواده شما عقیده داشته باشند که شما نباید هیجانات منفی خود را بروز دهید و اگر بروز دهید تنبیه یا مسخره شوید به‌راحتی می‌آموزید که هیجانات منفی خویش را پنهان کنید.

برای اینکه علت از دست دادن جرأت خود را پیدا کنید سؤالات زیر می‌توانند مفید باشند:

همانطور که در بالا دیده می شود اغلب دلایل معتبری برای جرأتمند نبودن پیدا می شود! در کودکی و نوجوانی می‌آموزیم که به گونه‌ای عمل کنیم که در همان لحظه کارآمد باشد. مثلا اگر در برابر والدین یا دوستانمان جرأتمند و یا پرخاشگر باشیم ممکن است برایمان دردسر ساز باشد. بنابراین یاد می‌گیریم که تحت کنترل باشیم. یا ممکن است بیاموزیم که برای بودن باید جنگنده باشیم.

نکته مهم اینکه خود و خانواده خود را برای عدم جرأتمندی سرزنش نکنید.

بهتر است اینگونه ببینید که خود و خانواده‌تان در یک سیکل معیوب گرفتار شده‌اید و اکنون شما تصمیم گرفته‌اید تا این چرخه را بشکنید و یک روش قاطعانه زندگی را بیاموزید. یعنی شما این روش های رفتاری ناکارامد را به گردن خانواده نمی‌اندازید.

عوامل زیر مانع از جرأتمندی یا قاطعیت می‌شوند:

باورهای خودشکنانه:

ممکن است باورهای غیر واقعی در باره اینکه نمی‌توانیم جرأتمند باشیم یا اگر قاطع باشیم اتفاق بدی می‌افتد داشته باشیم. این باورها معمولا یکی از مهمترین موانع هستند. به چند نمونه توجه کنید:

نداشتن مهارت

یعنی نداشتن مهارت های کلامی و غیر کلامی قاطعیت و جرأتمندی. برای قاطع بودن باید این مهارت ها را تمرین کرد.

اضطراب و نگرانی

ممکن است بدانیم چگونه رفتار کنیم اما به علت مضطرب شدن احساس کنیم که نمی توانیم جرأتمند باشیم. ما باید بیاموزیم که چگونه اضطراب‌مان را کنترل کرده و تنش فیزیکی خویش را کم کنیم.

ارزیابی موقعیت

گاهی نمی دانیم در چه شرایطی چه رفتاری مناسب است. در این زمینه سه اشتباه بزرگ وجود دارد. اشتباه بین پرخاشگری و جرأتمند بودن، بین سیاست داشتن و جرأتمند نبودن و بین حامی بودن و جرأتمند نبودن!

تأثیر فرهنگ

برخی فرهنگ‌ها برای قاطع بودن و جرأتمندی چندان ارزش قایل نیستند. در این شرایط باید مزایا و معایب جرأتمندی در شرایط خاص اجتماعی سنجیده شود.

عواقب جرأتمند یا قاطع نبودن

مهمترین اثر جراتمند نبودن کاهش اعتماد به نفس است. اگر منفعل برخورد کنیم نمی‌توانیم افکار و احساسات خود را به دیگران بفهمانیم. این بدان معناست که ممکن است ما با موافقت خود مسأله را پایان دهیم و نیازهای دیگران را به‌جای نیازهای خود ارضا کنیم. این روند درنهایت به احساس بی‌هدفی و ناتوانی در کنترل زندگی می‌انجامد. اگر هیچگاه خود را آزادانه بیان نکنیم پس از مدتی احساس عصبی شدن و اضطراب به ما دست می‌دهد. همچنین می‌تواند به اختلال در روابط بین فردی منجر شود. فکر می‌کنیم اطرافیانمان درکمان نمی‌کنند.

کمبود جراتمندی در هراس اجتماعی شایع است. افراد مبتلا به هراس اجتماعی فکر می‌کنند دیگران نگاه نقادانه‌ای به ایشان دارند و به همین علت از موقعیت‌های اجتماعی دوری می‌کنند.

اما اگر پرخاشگرانه برخورد کنیم کم کم دوستان و احترام دیگران را از دست خواهیم داد. این مسأله هم می‌تواند باعث کاهش اعتماد به نفس ما شود. پژوهش های فراوانی در این زمینه صورت گرفته است. افراد قاطع کمتر دچار افسردگی می شوند و وضعیت سلامت بهتری دارند. جراتمندی کمتر با سوء مصرف مواد نیز همراه است!

چقدر جرأتمند یا قاطع هستید؟

برای شروع بهتر است مشخص کنیم در چه شرایطی و چگونه جرأتمند یا قاطع هستیم. گاهی در جرأتمند بودن توانا هستیم و در برخی موارد احساس می کنیم که افکار و خواسته‌هایمان را نمی‌توانیم به‌خوبی بیان کنیم. جدول 1 کمک می‌کند تا متوجه شویم چگونه جرأتمند هستیم و چگونه خود را ارتقا دهیم. در ستون سمت راست وضعیت‌های متفاوتی که نیاز به جرأتمندی یا قاطعیت دارند لیست شده است. در ردیف بالا نیز گروه‌هایی که به‌طور معمول با ایشان رابطه داریم لیست شده‌اند. شما باید به هر خانه این جدول بر اساس موقعیت و گروه نمره دهید. برای مثال اگر به راحتی در برابر افراد غریبه اعتراض خود را بیان می کنید و هیچ مشکلی را احساس نمی کنید در خانه مربوطه عدد صفر را قرار دهید. برعکس در صورتی که به‌هیچ‌وجه نمی‌توانید در موقعیت مورد نظر و در برابر گروه مورد نظر قاطع باشید عدد پنج را در خانه مربوطه قرار دهید. بسته به شرایط می‌توانید از صفر تا پنج نمره دهید.

در ابتدای کار این جدول را کامل کرده و نزد خود نگهدارید. پس از انجام تکالیف بعدی یک بار دیگر این جدول را پر کرده تا مشخص شود در چه قسمت‌هایی پیشرفت داشته‌اید و در چه قسمت‌هایی نیاز به کار بیشتر دارید.

جدول 1. بررسی وضعیت جرأتمندی یا قاطعیت در شرایط متفاوت
موقعیت مورد نظر دوستان جنس مخالف منابع قدرت مانند رئیس اداره و… افراد غریبه همکار و همکلاسی افراد خانواده هنگام خرید
نه گفتن
اعتراض و شکایت کردن
اظهارنظر کردن
کمک خواستن
ابراز خشم
ابراز محبت
بیان نیازها و حقوق خود
انتقاد کردن
مورد انتقاد قرار گرفتن
شروع و ادامه یک مکالمه

ویژگی‌های انواع روش‌های ارتباطی

مهم است بدانیم که ویژگی‌های کلامی و غیر کلامی انواع روش‌های ارتباطی چگونه است. اگر این ویژگی‌ها را بشناسیم می‌توانیم رفتار منفعل، پرخاشگرانه یا جرأتمندانه را در خود و سایرین تشخیص دهیم. ممکن است با کلام قاطعانه برخورد کنیم اما ارتباط غیر کلامی منفعلمان ناقض کلاممان باشد. به‌طور مثال اگر به آهستگی و بدون نگاه مستقیم چشمی و در حالی که پایمان می‌لرزد بگوییم «وقتی این کار را می‌کنی برای من خوشایند نیست.» – که البته کلامی جرأتمندانه است – رفتار غیر کلامی ما تأثیر گفتارمان را کم کرده و پیاممان به‌درستی منتقل نخواهد شد.

ویژگی‌های ارتباط و برخورد منفعل

تعریف ارتباط و برخورد منفعل

ارتباط و برخورد منفعل یعنی عدم ابراز صادقانه احساسات، افکار و باورها و اجازه به دیگران برای تضییع حقوقمان یا ابراز احساسات و افکار بگونه‌ای که با شرمندگی و پوزش و خوار نمودن خود همراه باشد تاجایی که دیگران به‌راحتی به آنها احترام نگذارند.

ویژگی‌های کلامی ارتباط و برخورد منفعل:

ویژگی‌های غیر کلامی ارتباط و برخورد منفعل

شیوه تفکر در ارتباط و برخورد منفعل

فواید احتمالی ارتباط و برخورد منفعل

عواقب منفی ارتباط و برخورد منفعل

ویژگی‌های ارتباط و برخورد پرخاشگرانه:

تعریف ارتباط و برخورد پرخاشگرانه

ارتباط و برخورد پرخاشگرانه یعنی شما به‌گونه‌ای پای حقوقتان می‌ایستید و احساسات خود را بروز می‌دهید که به‌طور معمول نامتناسب بوده و حقوق دیگران را ضایع می‌کنید. به‌طور معمول دیگران احساس می‌کنند درمواجهه با فرد پرخاشگر تخریب شده‌اند. به‌طور معمول با پایین نگه داشتن دیگران همراه است. وقتی تهدید می‌شود حمله می‌کند.

ویژگی‌های کلامی ارتباط و برخورد پرخاشگرانه

ویژگی‌های غیر کلامی ارتباط و برخورد پرخاشگرانه

شیوه تفکر ارتباط و برخورد پرخاشگرانه

فواید احتمالی ارتباط و برخورد پرخاشگرانه

عواقب منفی ارتباط و برخورد پرخاشگرانه

ویژگی‌های برخورد و رفتار پرخاشگر منفعل

تعریف برخورد و رفتار پرخاشگر منفعل

برخورد و رفتار پرخاشگر منفعل در این سبک، فرد منفعل به نظر می‌رسد، اما به‌شیوه‌های ظریف یا غیرمستقیم خشم خود را نشان می‌دهد. به‌عنوان مثال، اگر شریک زندگی آنها وعده خود را زیر پا بگذارد، ممکن است احساس عصبانیت کند اما به شریک خود بگوید که عصبانی نیست. در این شرایط، ممکن است طعنه‌آمیز رفتار کنند یا به‌راحتی فراموش کند که به پیام‌های متنی شریک خود پاسخ دهد.

ویژگی‌های برخورد و رفتار جرأتمندانه

تعریف برخورد و رفتار جرأتمندانه

برخورد و رفتار جرأتمندانه یعنی ابراز احساسات و بیان افکار و ایده‌ها به‌صورت آزادانه و صادقانه به‌گونه‌ای که به حقوق دیگران تجاوز نشود. یک جاگزین برای پرخاشگری که در آن به حقوق دیگران تجاوز می شود و برای انفعال که در آن حقوق خودمان ضایع می‌شود است.

ویژگی‌های کلامی برخورد و رفتار جرأتمندانه

ویژگی‌های غیر کلامی برخورد و رفتار جرأتمندانه

شیوه تفکر برخورد و رفتار جرأتمندانه

نتایج مثبت برخورد و رفتار جرأتمندانه

عواقب احتمالی منفی برخورد و رفتار جرأتمندانه

سؤالات رایج و متداول در مورد جرأتمندی و قاطعیت

در این قسمت سعی شده است تا در مورد رایج‌ترین سؤالاتی که بیماران از دکتر ترابی در مورد جزأتمندی و قاطعیت می‌پرسند صحبت شود.

جرأتمندی یا قاطعیت چیست؟
جرأتمندی یا قاطعیت توانایی بیان افکار، احساسات و نیازهای خود به طور مستقیم، صادقانه و محترمانه، بدون نقض حقوق دیگران است.
اهمیت جرآتمندی یا قاطعیت در چیست؟
جرأتمندی و قاطعیت به شما کمک می‌کند با کاهش تعارضات و سوء تفاهم‌ها ارتباط مؤثرتری برقرار کنید، اعتماد به نفس ایجاد کنید و روابط خود را بهبود بخشید.
چگونه می‌توانم جرأتمند و قاطع باشم؟
ارتباط واضح و مستقیم را تمرین کنید، تماس چشمی را حفظ کنید، از جملات «من» استفاده کنید و یاد بگیرید که بدون احساس گناه نه بگویید.
چند نمونه از رفتار جرأتمندانه و قاطع:
به‌عنوان مثال می‌توان به بیان نظرات خود به طور آشکار، درخواست آنچه نیاز دارید، و تعیین حد و مرز، مانند گفتن، “وقتی با من اینطور صحبت می‌کنید احساس ناراحتی می‌کنم اشاره کرد.
تفاوت پرخاشگری با جرأتمندی یا قاطعیت در چیست؟
در جرأتمندی و قاطعیت هم به حقوق خود و هم به حقوق دیگران احترام می‌گذاریم، در حالی که پرخاشگری حقوق دیگران را نادیده می‌گیرد و می‌تواند خصمانه یا همراه با بی‌احترامی باشد.
جرأتمندی و قاطعیت ذاتی هستند یا قابل یادگیری؟
بله، جرأتمندی یا قاطعیت مهارتی است که می‌توان آن را از طریق تمرین و آموزش، مانند سناریوهای ایفای نقش و استفاده از تکنیک‌های ابراز وجود توسعه داد.
برخی از موانع رایج برای جرأتمندی و قاطعیت چیست؟
ترس از تعارض، عزت نفس پایین، و هنجارهای فرهنگی یا اجتماعی که رفتار قاطعانه را از بین می‌برند، همگی می‌توانند مانع جرآتمندی و قاطعیت باشند.
جرأتمندی و قاطعیت چگونه بر سلامت روان ما تأثیر می‌گذارد؟
جرأتمندی یا قاطعیت می‌تواند استرس، اضطراب و افسردگی را با کمک به مدیریت تعارضات و بیان مؤثر نیازهایمان کاهش دهد.
چگونه در محل کار جرأتمند و قاطع باشم؟
برای افزایش جرأتمندی و قاطعیت در محل کار و شغل در مورد نیازهای خود واضح و شفاف باشید، از زبان بدن مثبت استفاده کنید و گوش دادن فعال را تمرین کنید تا دیدگاه های دیگران را درک کنید.
چگونه به فرزندان بیاموزیم که قاطع و جرأتمند باشند؟
برای افزایش جرآتمندی و قاطعیت در فرزندانمان باید آنها را تشویق کنیم تا احساسات خود را بیان کنند، رفتار قاطعانه را از ما الگوبرداری کنند، و به کودکان و نوجوانان بیاموزیم که برای تقویت جرأتمندی و قاطعیت خود از جملات “من” استفاده کنند و مرزهای خود با دیگران را تعیین کنند.