دکتر ترابی روان‌پزشک و روان‌درمانگر تحلیلی

سلامت روان

نویسنده: غلامرضا ترابی پاریزی
قاطعیت و جرأتمندی - دکتر ترابی

در این صفحه با مطالب زیر آشنا می‌شوید:

تعریف سازمان جهانی بهداشت از سلامت روان:

سلامت روان حالتی از خوب بودن (آرامش و آسایش) که در آن فرد توانایی‌های شخصی خود را شناخته، می‌تواند با فشارهای طبیعی(معمولی) زندگی مقابله کند، می‌تواند بهره‌وری و ثمردهی شغلی داشته باشد و قادر است در جامعه نقش مهمی داشته باشد (در جامعه مشارکت معنی‌داری داشته باشد). سلامت روان تنها به‎معنی نداشتن بیماری روانی نیست بلکه عبارت است از داشتن کارکردهای روانی موفق که در نتیجه آنها فرد دارای فعالیت‌های مثمرثمر، روابط رضایت بخش اجتماعی با دیگران و توانایی سازگاری با تغییرات و مقابله با ناگواری خواهد بود.

شاخص‌های سلامت روان

بیش از ۴۵۰ میلیون نفر از بیماری روانی رنج می برند و تعدادی بیشتر مشکلات روانی دارند. سلامت روان یک جزء جدایی‌ناپذیر از سلامت است و سلامت بدون سلامت روان بی معنی است. سلامت روان چیزی فراتر از نداشتن بیماری روانی است. عوامل تعیین کننده سلامت روان شامل عوامل روانشناسی، زیست‌شناسی، اجتماعی و اقتصادی است.

بنا بر اظهار سازمان جهانی بهداشت بیشتر کشورها به‌ویژه کشورهای کم‌درآمد، با ضعف منابع سلامت روان -هم از نظر مالی و هم از نظر نیروی انسانی- مواجه هستند. در مناطقی که منابع سلامت روان فراهم است بیشتر تمرکز بر روی بیماری های روانی و درمان های ویژه است تا یک سیستم منسجم سلامت روان. به جای فراهم کردن مراقبت‌ها در بیمارستان های بزرگ روان‌پزشکی، کشورها باید خدمات سلامت روان را به صورت یکپارچه با خدمات اولیه بهداشتی ارائه دهند.

فشارهای اقتصادی و اجتماعی پایدار (بویژه فقر و کم سوادی) یک عامل آسیب رسان عمده به سلامت روانی فرد و جامعه است. سلامت روان ضعیف با تغییر و تحولات سریع اجتماعی، شرایط شغلی استرس زا، تبعیض جنسیتی، محرومیت اجتماعی، شیوه زندگی نادرست و خشونت مرتبط است. علل زیست‌شناسی مانند عوامل ژنتیکی و عدم تعادل در مواد شیمیایی مغز می‌توانند افراد را مستعد بیماری روانی کنند.

اصول ترویج سلامت روان درجامعه:

سوادآموزی سلامت روان

سوادآموزی سلامت روان شامل موارد زیر است:

مقالات مربوط به سلامت روان

جرأتمندی و قاطعیت
آشنایی با انواع روش‌های ازتباطی و آموزش مهارت جرأتمندی و قاطعیت در وبسایت دکتر غلامرضا ترابی.